Monday 14 April 2008

London Marathon

Igår var det som sagt var London Marathon. Tusentals personer som sprang de 42195 metrarna i regn och hagel. Vinnaren tog sig runt banan på lite drygt 2.05... Inte illa.
Tittade en del på spektaklet på TV, och det finns en hel del folk som genomför loppet i olika typer av kostymer, ofta för att de samlar in pengar till någon form av välgörenhet. Måste ju vara nog jobbigt att springa över 4 mil i vettiga kläder, men att då göra det utklädd till en gigantisk telefon eller nåt annat, ja...

Det är nu 100 år sedan det första marathon-loppet i modern tid sprangs, och det var just här i London vid de olympiska spelen här. En intressant detalj är också att sträckan som ett marathonlopp utgörs av också kommer från det loppet, och inte från sträckan mellan Marathon och Aten som man ju brukar tro. Den grekiska sträckan är väl ungefär så långt, men den exakta distansen för ett marathonlopp bestämdes av att man ville att loppet skulle starta vid Windsor Castle, och ville ha målgången precis framför kungafamiljens plats på läktaren på den olympiska stadion. Detta gjorde att loppet blev några hundra meter längre än det annars skulle ha varit.

No comments: